Centrală nucleară – producere de energie

Energia electrică reprezintă un factor cheie în dezvoltarea economică a unei țări, aceasta fiind utilizată în diferite sectoare ale activității umane. Producerea energiei electrice are loc prin transformarea altor forme de energie, cum ar fi energia termică, hidraulică, nucleară, solară, chimică, etc.), combustibilul utilizat fiind: fosil, nuclear, puterea apei, a vântului, etc.


În centralele electrice, energia electrică este produsă prin utilizarea unei surse de căldură care încălzește apa până când aceasta este transformată în abur. Aburul este apoi transportat la o turbină care rotește generatorul ce produce energia electrică. Dacă într-o termocentrală căldura este produsă cu ajutorul combustibilului fosil, în centrala nucleară combustibilul fosil este înlocuit cu combustibilul nuclear (uraniu). Căldura se produce în reactorul nuclear prin fragmentarea atomilor de uraniu în cadrul unei reacții nucleare numită reacție de fisiune. Avantajul centralei nucleare este legat de faptul că producerea energiei electrice se realizează fără emisii de dioxid de carbon, în felul acesta reducându-se poluarea.


La nivel global există, la această oră, 440 reactoare funcționale, reactoarele Centralei Nucleare de la Cernavodă clasându-se pe locurile 1 și 3 în ceea ce privește factorul de capacitate în condiții de siguranță maximă.